Bölüm Tanıtımı

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü

-Bölüm ne öğretir? Bu bilgi alanı neyi hedefler?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, Ülkemizde arkeolojik, etnografik, kültürel, sanatsal ve estetik değerler taşıyan eserlere yönelik koruma ve onarım bilincini bilimsel araştırma ve uygulamayla destekleyerek öğretmeyi amaçlar. Bilindiği gibi, hızlı kentsel büyüme, endüstrinin gelişmesi, her gün biraz daha artan çevre kirliliği, soygun, doğal bozulma ya da bilinçsiz müdahaleler gibi etkenler, eski eserlerin hızlı biçimde yok olmalarına ve ortadan kalkmalarına neden olmaktadır. Bu durum, bütün dünyada kültür mirasına sahip çıkma bilincinin güçlenmesini ve bu mirasın kurtarılma yollarının araştırılmasını başlatmıştır. Bölümümüz, Ülkemizin bu konuda yetişmiş eleman eksikliğini gidermek amacıyla eski eserleri bazı müdahalelerle özgün biçimlerine getirmeyi amaçlayan “Restorasyon-Onarım” ile eserlerin bozulmalarını önlemek ve hastalıklarını tedavi ederek yaşamlarını sürdürmelerine olanak sağlayan “Konservasyon-Koruma” bilimini somut verilere dayanarak öğretmektedir.

Hedefimiz: Kültürel mirasımızın hazinelerini gelecek nesillere aktarabilmek ve bunun için her düzeyde nitelikli uzman yetiştirmek Bölümümüzün temel hedefi olacaktır.

Bin yıllardır çok çeşitli uygarlıkların beşiği olan Türkiye, üzerinde birçok kültürün bugüne bıraktığı mirasın izlerini taşımaktadır. Bu çeşitlilik ve zenginlik, Türkiye’yi belki de dünyada tek örnek yaparken, bu mirası korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için belirlenecek politika ve stratejiler için çok büyük çabalar harcanmasını da zorunlu kılmaktadır. Ülkemizin bu zengin kültürel mirasının korunmasında öncü misyon üstlenen İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü dört yıllık lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimindeki güçlü ve deneyimli akademik kadrosu ile eğitim faaliyetlerini 1995 yılından beri sürdürmektedir. Nitelikli koruma-onarım uzmanları yetiştirmek için ders programlarımız ve içerikleri gelişmelere paralel olarak güncellenmekte ve laboratuvar imkânlarımız her geçen gün güçlenmektedir. Öğrencilerimize çok iyi bir teori eğitimi vererek, uygulamadaki becerilerini de en üst seviyeye çıkartmak temel hedefimizdir.

-Bizim bölümümüzün Türkiye’deki diğer bölümlerden ayrılan yönleri nelerdir?

Bölümümüz, Ülkemizde konusunda lisans-lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim veren ilk akademik yapılanma olma unvanını almıştır. Dört yıllık eğitimin uygulandığı Bölümde, eski eserlerin durumlarını bilimsel olarak saptamak, tedavi yöntemlerinin belirlenmesi, geliştirilmesi ve bunların Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Kimya gibi disiplinler arası bilgiye dayandırılması esaslarına göre hazırlanan programda; metaller, cam, toprak ürünü eserler, taş eserler, duvar resimleri, mozaikler gibi inorganik eserler ile organik eserler olan ahşap, kağıt-yazma, kemik, tekstil, deri, tablo ve benzeri kültür varlıklarının konservasyon ve restorasyonu yapılmaktadır. Dersler, %40 teori, %60 oranında laboratuvar uygulamasından oluşmaktadır.

-Bölüme nasıl girilir?

Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Programı, 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren TM-1 puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadır.

-Size neler sunuyoruz?

Çift ana dal - yan dal programları, Erasmus programları, İkili anlaşmalar, İkinci diploma fırsatları sunulmaktadır.

-Akademik ve sosyal etkinlikler nelerdir?

Çeşitli kültürel sempozyumlara katılım, kültürel gezilere katılım faaliyetleri, Kültür- Sanat Fuarlarına katılım, müze ziyaretleri ve ayrıca öğrenciler için yaz ara verme aylarında arkeoloji kazıları ve müze-enstitü laboratuvarlarında staj çalışmalarına katılımlar yaptırılmaktadır.

-Bu bölüm mezunları hangi alanlarda çalışabilirler?

Mezunlarımız şu anda Türkiye’nin dört biryanında müzelerde, koruma onarım laboratuvarlarında, çeşitli kazı ve ören yerlerinde, üniversitelerde ve kütüphanelerde eski eserlerin korunması konusunda söz sahibi olurlar ve önemli bir boşluğu doldurmaktadırlar. Kültürel mirasımızın hazinelerini gelecek nesillere aktarabilmek ve bunun için her düzeyde nitelikli uzman yetiştirmek Bölümümüzün temel hedefi olacaktır.  

-Sosyal medya hesapları?

İnstagram: https://www.instagram.com/iutkv/

Facebook: https://www.facebook.com/yenikapishipwrecks/