Tablo ve Kâğıt Laboratuvarları Açıldı

Yağlı Boya Tablo ve Kâğıt Koruma-Onarım Laboratuvarı Açıldı

  İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Yağlı Boya Tablo ve Kâğıt Koruma-Onarım Laboratuvarı, 6 Mayıs 2016 tarihinde İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın katılımlarıyla İÜ Edebiyat Fakültesi’nde açıldı. Yağlı Boya Tablo ve Kâğıt Koruma-Onarım Laboratuvarı’nın açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, ve İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş yaptılar.

 “Dünya Standartlarında Koruma-Onarım Çalışmaları Yapılacak” Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında kültür mirasının yaşatılmasında korumanın en önemli öge olduğunu belirterek, “Korumada üzerinde en çok durulması gereken konulardan biri, temelde bir bilinçlenme ve eğitim meselesidir. Uygulama, eğitimi koruma-onarımın vazgeçilmez bir parçasıdır. Teorik bilgiler laboratuvar uygulamaları ile desteklenmelidir. İstanbul Üniversitesi olarak bu konuya çok önem veriyoruz. Mevcut laboratuvarlarımızı yenilemekte ve dünya standartlarında donanıma sahip olması için çalışmalara devam etmekteyiz” şeklinde konuştu. İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Yağlıboya Tablo ve Kağıt Koruma-Onarım Laboratuvarı’nın ülkemizde önemli bir açığı kapatmak adına açıldığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu alanda yetiştireceğimiz söz sahibi restoratörler, akademisyenler üniversitemizi her alanda olduğu gibi bu alanda da başarıyla temsil edecekler. Laboratuvarda kağıt malzemeli eserlerin nitelikleri, temizlik, tümleme, güçlendirme, kullanılan malzemeler ve restorasyon teknikleri konularında uygulamalı ve teorik eğitim verilecek. Ayrıca fakülte kitaplığı içerisinde bulunan nadir eserlerin restorasyonları da gerçekleştirilecek. Bilimsel Araştırma Birimi destekli kızılötesi ve morötesi kameralar ile bozulmalar tespit edilebildiği gibi eski onarımları, rötuşları, okunamayan yazı veya imzaları, sanatçının ön taslak çizimlerini tespit edip, arşivlenebilecek. Yine proje kapsamında alınan ve Türkiye’de sadece iki tane olan düşük basınçlı sıcak masa ile dünya standartlarında koruma-onarım çalışmaları yapılabilmektedir. Ülkemizde, söz konusu yöntemler yağlıboya tablo koruma ve onarımında ilklerden biridir. Kurulan laboratuvarlar sayesinde lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde öğrencilerimiz en iyi şekilde yetişecektir. Böylece üniversitemiz adına hem ulusal hem de uluslararası platformlarda söz sahibi olunabilecektir” ifadelerini kullandı.

 Kültürel Mirasımızı Korumaya Yönelik Çalışmalar Yürütülecek

 İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan konuşmasında, “Taşınabilir kültür varlıklarının korunması ve gelecek kuşaklara devredilmesi büyük önem taşımakta. Gelişen teknolojik yapılar, bu malzemelerin zaman içerisinde yıpranmalarına neden oluyor. Bu malzemelerin sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara taşınabilmesi için iyi bir bakıma ve onarıma muhtaç oldukları su götürmez bir gerçek. Bu gerçekten hareketle fakültemiz bünyesinde 1993 yılında ‘Bakım ve Onarım’ adında bir bölüm kuruldu ve yaklaşık 20 yıldan beri bu hizmetini sürdürmekte. Bu alanda uzman elemanlar yetiştirmek amacıyla eğitim öğretim hizmetlerine devam ediyoruz. Bu laboratuvarımız, kâğıt malzemeye dayalı olarak meydana getirilmiş olan taşınabilir kültür varlıklarının onarımlarıyla ilgilidir. Laboratuvarda yağlı boyalar, tablolar, resimler, yazı malzemeleri, kâğıt üzerine yapılmış bakımları incelenecek ve bu kâğıtların yıpranmasına sebep olan faktörler araştırılacak. Bunları ölçümleyecek malzemeler laboratuvarımızda oluşturuldu” dedi.

 “Somut Kültür Mirasını Gelecek Nesillere Aktarmayı Amaçlıyoruz”

 İÜ Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ise bölümün temel amacının taşınabilir eserleri korumak ve somut kültür mirasını gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kocabaş, “Ülkemizin bu zengin kültürel mirasının korunmasında öncü misyon üstlenen bölümümüz lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimine güçlü akademik kadrosuyla eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Nitelikli koruma onarım uzmanları yetiştirmek için ders programları ve içerikleri gelişmelere paralel olarak güncellenmektedir. Laboratuvarlarımızın imkânları her geçen gün güçlenmektedir. Öğrencilerimiz kendilerini geliştirebilmek için üniversitemiz adına sürdürdüğümüz ‘Yenikapı Batıkları Projeleri’ gibi çalışmalarda stajyer olarak yer alarak bu önemli projelerde uygulama yapma imkânı bulmaktadır. Marmaray ve metro çalışmalarının önü üniversitemizin yaptığı katkılarla açılmış ve bu projeler hayata geçmiştir. Proje kapsamında elde ettiğimiz dondurarak kurutma cihazı Türkiye’de ilk kez İstanbul Üniversitesi uzmanları tarafından kullanılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Yağlı Boya Tablo ve Kâğıt Koruma-Onarım Laboratuvarı’nın kurdelesi kesilerek, laboratuvar gezildi.